Orpheus Magazine: Van TV naar theater
Met de verzuchting ‘Vroeger was alles beter’ kun je tegenwoordig echt niet meer aankomen. Maar het is toch op z’n minst opmerkelijk hoeveel tributebands muziek van popidolen uit het verleden, soms een ver verleden, spelen. En hoeveel muzikanten daarvan via hun ouders – of soms zelfs grootouders – mee kennis maakten.
Neem Twan Dirks, muziekdocent uit Deurne. Zijn vader had geen uitgesproken muzieksmaak. “Zijn collectie lp’s ging van Peruaanse fluitmuziek naar Oostenrijkse polka en daartussenin zaten The Eagles, The Doobie Brothers en Bowie. Als jochie werd ik er natuurlijk door beïnvloed. Ik kreeg oor voor de meerstemmigheid, ik kreeg de verhalen mee.”
Maar Toto ontbrak in pa Dirks’ platenkast. En zoon Twan heeft zich nu juist op deze Amerikaanse band gestort. “Ja, Toto heb ik bij toeval ontdekt. Ik pikte in een film de pianoriff van Hold the line op en ineens dacht ik: dat heb ik al heel vaak gehoord. Op het conservatorium leerde ik muziek analyseren, ontleden en de opbouw ervan te horen. Ik ontmoette er andere muzikanten die ook door hun ouders fan van de muziek uit de jaren zeventig en tachtig waren geworden. Zo is Tribute To TOTO ontstaan.” Veel tributebands worden gevormd door twintig-, dertig- en veertigers die opgroeiden met de muziek van hun ouders. Soms benaderen ze het origineel tot aan griezelige perfectie, zoals The Dutch Eagles, een van de eerste tributebands in Nederland. Wereldberoemd zijn inmiddels The Analogues, met het spelen van complete Beatles-albums.
Ze spelen muziek van één, soms zelfs twee generaties voor hen. Generaties die met enige spot babyboomers, hippies en ouwe rockers worden genoemd. Twan: “We hebben kaal en grijs in de zalen, zeker. Maar ook opvallend veel jongeren, die met hun ouders meekomen. The Tribute, Battle of the bands heeft ons, en de andere deelnemende bands, heel veel nieuw publiek gebracht. Het gaat niet om de stijlen en of het uit een lang vervlogen tijd komt, bij muziek gaat het erom hoe je het beleeft; het gaat ook om het verhaal.” Alle tributebands merken dat social media die oude muziek weer helpen verspreiden. Twan: “Je hoort het bij filmpjes op Instagram of TikTok. Het wordt doorgegeven. Als ik mijn klas op de Pabo Helmond vraag of ze het nummer Africa kennen, steekt iedereen de hand op. Goede muziek overstijgt generaties.”
TRIBUTE TO TOTO
VRIJDAG 17 JANUARI
Toto, opgericht in 1976 door de twee befaamde studiomuzikanten Jeff Porcaro en David Paich, scoorde in 1978 haar eerste wereldhit met Hold the line. Vier jaar later zorgde het album Toto IV voor een definitieve doorbraak met onder meer de hits Rosanna en Africa, misschien wel het beroemdste nummer van de band. Later volgden nog megasuccessen als Stop loving you en Pamela. Toto is afgeleid van het latijnse ‘in totes’ omdat de leden hun muziek allesomvattend wilden laten zijn, niet gebonden aan een bepaalde stijl.
BOUKE ROCKS ELVIS
VRIJDAG 31 JANUARI
Bouke Scholten heeft met zijn Elvis Matters Band al een mooi verleden als vertolker van het Elvis-repertoire. Hij trad twee keer op voor enthousiaste Elvis-fans tijdens een festival op Graceland, Presleys woonhuis en landgoed dat tegenwoordig een museum is. En hij nam een album op in de beroemde Sun-studio’s. Het ging al geweldig met de carrière van ‘The King’ uit Emmen, maar zijn deelname aan The Tribute, Battle of the bands in 2023 en de winst in dat seizoen, brachten hem die echte landelijke bekendheid.
BEE GEES FOREVER
DONDERDAG 20 EN VRIJDAG 21 MAART
De laatste winnaar van Battle of the bands brak alle records in waardering van de jury en die van het publiek. Bee Gees Forever, met Mike, Jeffrey en Martijn als de broertjes Andy, Robin en Maurice Gibb speelt dit seizoen voor meestal uitverkochte grote zalen en zet die in vuur en vlam met de muziek uit de beginjaren (Spicks & Specks, To love somebody, Massachusetts, Words) als uit het discotijdperk (Stayin’ alive, Jive Talking, Night Fever, Tragedy).
PHIL BEE COCKER BAND
VRIJDAG 9 MEI
Wat Johan Derksen zegt nemen veel mensen graag met vijf korrels zout. Maar we hebben tijdens Battle of the Bands nu zelf gezien en gehoord dat zijn bewering dat de Phil Bee Cocker Band het best bewaarde blues-geheim van Nederland is, klopt. Phils stem leent zich als geen ander om het repertoire van Joe Cocker natuurgetrouw te vertolken. De Engelsman met de bijnaam The voice of Sheffield, was een unieke artiest met zijn ongecontroleerd zwaaiende armen en stembanden van kolengruis. Phil Bee brengt hem met zijn gave band de ultieme ode. Met Unchain my heart, Many rivers to cross, You are so beautiful, Feeling alright, The Letter en natuurlijk With a little help from my friends.