Orpheus Magazine: Culinair theater met Robèrt van Beckhoven

ʻʻWe gaan er een feestje van makenʼʼ

Wat doet een banketbakker in een theater? We vragen het Robèrt van Beckhoven zelf, de enige Nederlandse bakker die zich zowel Meester Patissier als Meester Boulanger mag noemen. ’s Lands bekendste bakker laat ons tijdens zijn nieuwe culinaire theatershow Meesterlijk Feest zien hoe hij het doet en laat ons ruiken en proeven. 

Heel Orpheus Bakt?

“Nou..., dát zal wat te ingewikkeld worden, maar we gaan er wel een feestje van maken. De bezoekers gaan veel leren, bijvoorbeeld over tradities rondom bakken en feestelijke gelegenheden. Én proeven natuurlijk!”

 

Hoe maak je van je werk en je passie een show voor honderden mensen?

“Ik wilde al op het toneel staan toen ik zestien was. Ik was ook altijd de clown van de klas. Ik ben toch bakker geworden, maar ik heb mijn passie voor het vak altijd graag overgedragen op anderen.”

 

Van de bakker weten we al veel, van de ‘theatermaker’ Robèrt van Beckhoven weten we echter niet zoveel. Je deed al eerder een theatertournee. Hoe was dat?

“Ik vond vooral het contact met het publiek heel leuk. De interactie met de zaal. Ik moest eerst even wennen en zoeken naar een manier om mijn verhalen in het theater boeiend te houden. Van de vorige editie heb ik geleerd dat een goede voorbereiding essentieel is. Theater is echt topsport. En ik wist het al, maar ik heb ook in de theaters gezien dat bakken voor iedereen is: van jong tot oud. Het viel me verder op dat mensen wel vragen willen stellen, maar één iemand moet de eerste zijn. Daarna durven anderen het ook.”

Wat zijn de leukste reacties die je na afloop kreeg? 

“Tijdens de vorige show mochten mensen plaatsnemen op het podium, dat vonden ze echt een leuke verrassing. Dat hoorde ik veel terug na afloop. Ze kregen ook een dessert in de foyer, dat werd natuurlijk met enthousiasme ontvangen. Regelmatig hebben mensen het in onze winkel over de theatershow." 

 

Je hebt een bakkerij en een winkel in Oisterwijk, je geeft lezingen en cursussen, bent jurylid van Heel Holland Bakt, je geeft een eigen magazine uit. Ben je het ‘bakker zijn’ niet allang voorbij? 

“Zeker niet, ik bak nog steeds bijna dagelijks. Elke dag blijf je leren en nieuwe technieken ontdekken, daardoor is en blijft het leuk. Ik voel me dus in de eerste plaats nog steeds bakker. Daarnaast vind ik het leuk om mijn kennis over te dragen op verschillende manieren; van een theatershow en televisieprogramma’s tot mijn eigen online platform en magazine voor thuisbakkers.” 

Dus je hebt nog tijd om nieuwe gebakjes uit te vinden? 

“Ik denk natuurlijk wel mee met mijn team over het assortiment en dat soort zaken. Ik proef alles en soms help ik nog even mee. Daarnaast maak ik in mijn testkeuken regelmatig nieuwe creaties, bijvoorbeeld voor mijn magazine en de online masterclasses die ik geef.” Wat maak je zelf het liefste voor een feestje? “Ik ga het liefst voor hartig: saucijzenbroodjes, worstenbroodjes of quiches. Of ik serveer een miniframbozentaartje met een glas champagne: lekker feestelijk.” 

 

En wat is de favoriete feestdag van een Meester Patissier en Meester Boulanger? 

“Eerste paasdag is voor een bakker een mooie feestdag vanwege het uitgebreide paasontbijt. Zelf vind ik nieuwjaarsdag ook een leuke dag; dan ga ik graag uitgebreid borrelen met vrienden.” 

 

Kan je een recept met onze lezers delen? 

“Dat mag zeker. Charlotte-russe met lange vingers en een vulling van frambozenroom. "

Naar het recept