wo 28 mei 2025 - do 29 mei 2025
Strandbeest Zingt
Calefax Rietkwintet

Strandbeest Zingt

Calefax Rietkwintet
Onderdeel van Maaiveld Festival
wo 28 mei 2025 - do 29 mei 2025
wo 28 mei 2025
-
do 29 mei 2025

Ga op muzikale expeditie door het universum van Theo Jansen en leer over de evolutie van de Strandbeesten. Deze voorstelling start bij De Ambacht en maakt deel uit van het Maaiveld Festival.

Het begon met Theo Jansens droom om een autonome levensvorm te creëren. Inmiddels is hij de uitvinder van de Strandbeesten: indrukwekkende wezens die zelfstandig bewegen op de wind. Dit keer zijn ze niet langs de kustlijn - hun natuurlijke habitat - te bewonderen, maar op het Maaiveld Festival in Apeldoorn. Hier zetten ze de volgende stap in hun evolutie: muziek maken. 

Acteur Christiaan Bloem neemt je mee op muzikale expeditie door het universum van Theo Jansen en leert je meer over de evolutie van de Strandbeesten. De ontdekkingstocht begint in De Ambacht, leidt je door een tijdelijk openluchtmuseum vol bewegende schepsels en sluit af met de Strandbeesten in actie. Een korte wandeling maakt deel uit van deze bijzondere voorstelling op locatie.

De vijf musici van rietkwintet Calefax, gevallen voor de charme van Theo Jansens creaties, wisselen hun instrumenten in voor pvc-buizen, waar ze verrassend veel geluid uit weten te halen. Kan de input van rietkwintet Calefax leiden tot de volgende ontwikkelingsfase? 

“Een charmante voorstelling, waarin natuur, wetenschap, heerlijke muziek en kinetische energie ofwel bewegingsleer overtuigend samenkomen, ook al weet je als toeschouwer dat Strandbeest Zingt vooral ook een ode is aan de fantasie, aan niet-bestaande dieren.”

 Theaterkrant, Kester Freriks

Credits

Vormgeving: Theo Jansen
Muziek: Ned McGowan 

Expeditieleider: Christiaan Bloem
Musici: Calefax Rietkwintet
Regie: Sjoeke-Marije Wallendal
Scenografie: Juliette Mout
Instrumenten: Raaf Hekkema, Alban Wesly, Oliver Boekhoorn, met dank aan Jef Oosting (instrumentontwikkeling)
Techniek: Ruben Eijlers 

Dit project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van BNG Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Zabawas en de ir. Abe Bonnema Stichting.